2018


Nézz körbe! Képzeld el, hogy mit látnál, ha a színek hiányoznának a téged körbevevő világból! Sokan lehangolónak találnának egy fekete-fehér életet - de vannak, akiket pont a színek harsány tobzódása ejt zavarba. Te hogy vagy ezzel?

Szeretnénk alaposan körüljárni ezt a témát, mert hiszünk abban, hogy a sokszínűség az egyéni-társadalmi fejlődés és az innováció motorja, és hogy ez az a közeg, ami nélkülözhetetlen a jó teljesítményhez és a kritikai gondolkodás kialakulásához. De látjuk azt is, hogy a túl sok lehetőség nyomasztólag is hathat, szorongáskeltő is lehet - a túl nagy különbségek pedig ellenséges reakciókat is szülhetnek.

Vajon hogy látja mindezt a legprofibb hazai borszakértő, a naponta többszázezres olvasottságú újságíró, az alternatív bankvezető, az ismert pszichológus, a Himalájában minden évben saját kezével segítő építész, a tíz nyelven beszélő és gondolkodó világpolgár, a kisebbségi internethasználatot kutató szociológus, a neves generáció-szakértő, a 14 éves marketingszakember, a szociális szépségszalon-vezető vagy a vizuális művészet két híres hazai szerelmese? Vizsgáljuk meg együtt ezt a kérdést sok-sok személyes történeten keresztül - csatlakozz hozzánk 2018. október 25-én az Urániában!PROGRAM


A TEDxMETU színpadán előadóink érdekes, fontos és aktuális témákat boncolgatnak.

GÖBÖLYÖS LUCA - Himmel und Hölle

Művésznek lenni a világ egyik legszabadabb és legszebb szakmájának tűnik, amihez nem kell más, csak tehetség - gondolja a nagy többség. Tévedés. Egy művész kutat, olvas, anyagot gyűjt, majd ezekből tudatosan, saját formanyelvét használva építkezik. De hogyan csinálja? És milyen kapaszkodókat tud adni a nézőnek, és vajon tanulható-e a művek értelmezése?


VÁRNAI PÉTER - Fogjuk meg, és vigyétek!

Csapatban mindig könnyebb! Ugye? Elméleti síkon ez olyan egyszerűnek tűnik – van egy nagy projekt, szedjük hát szét különálló feladatokra, amiket osszunk ki az egyes szereplőkre, és mindenki végezze el a saját részét. De mi történik akkor, ha ez mégsem megy?
PUSKÁS MARCELL - Most boldog vagy?

Mondják, hogy „a művészet sosem a boldogságból ered” - ugyanakkor az alkotás folyamatát gyakran a feltétel nélküli boldogság szinonimájaként használjuk. De akkor vajon hogyan kapcsolódik össze ténylegesen a művészet, az önkifejezés és a boldogság keresése? Hogyan tudhat egy design tárgy egyszerre az alkotóján és a befogadóján is segíteni – és vajon létezik olyan művészeti alkotás, amit az alkotójának „muszáj” elkészítenie?


RÓZSA MAGDOLNA - Szociális szépségszalon?

Észre sem vesszük, hogy a fodrász, a kozmetikus, a manikűrös jóval többet ad nekünk, mint a hajvágás, az arcmasszázs vagy egy lakkozás. Gyakran kiöntjük a szívünket a szépségápolási szakembernek, aki értő odafigyeléssel, információnyújtással akár a híd szerepét is betöltheti a különböző szociális intézmények, civil szervezetek és vendégei között.HERCZEG ÁGNES - A borkóstolás logikája

A borkóstolás a világ egyik legkellemesebb és legkönnyebb szakmájának tűnik. Az igazi szakértők azonban egy véget nem érő tanulási, és fejlődési folyamatban élnek. Kutatások kimutatták, hogy egy borszakértő agya kóstolás közben sokkal intenzívebb munkát végez, mint egy matematikusé, aki képleteket old meg. De hogyan gondolkozik egy borszakértő? Fejleszthetőek-e az érzékszervek? És vajon mennyire „logikus” egy bor?


NEMES ORSOLYA - Generációs mítosz

Mi is valójában a generációelmélet? Csodaszer, mely mindent megmagyaráz - vagy egy túlsematizált és szűklátókörű megközelítés, amely figyelmen kívül hagyja az egyént, a földrajzot, a társadalmat, a gazdaságot, a történelmet – és a körülményeket úgy általában? S ha a generációk csupán a körülöttünk zajló változásokat tükrözik, lehet érdemesebb inkább azt vizsgálni, hogyan formálja környezetünk a különböző nemzedékeket?


TRUNK TAMÁS - Generációm, igaZából

Campeltél már egy sneaker márka drop-ján egy éjszakán keresztül kempingszékkel, csak hogy reggelre meglegyen a vágyott lépőd? Vagy az előző mondatból csak a létigéket, a napszakokat és a kempingszéket értetted? Akár így, akár úgy – Trunk Tamás, aka DABLTY előadása a Z-generáció igazi arcát mutatja majd feléd.


BÁNLAKI D STELLA - #metoo

Idén tavasszal 20 ezer példányban nyomtatták ki, és egy havi közel félmillió olvasóval rendelkező oldalra is megírta a történetét, amely úgy indul: #metoo. Miért beszélünk hirtelen a súlyos keresztjeinkről, amik generációk óta tabuk? Vagy csak a saját generációnknál maradva: miért nem beszéltünk róla egy, öt vagy tíz évvel ezelőtt? Miért pont most? Miért jó ez nekünk? És hogyan reagáljanak ezekre a hihetetlen vallomásokra a kívülállók?


GERÉB ÁGNES - HERNER DORKA - Mit hozunk, mit viszünk? – Mintáink sorsa

Mit hozunk anyáinktól, apáinktól, nagyszüleinktől, mit viszünk magunkkal - és mit adunk tovább gyermekeinknek? Személyes történeteink mindig magukban rejtik az általánosan is érvényes mintázatokat, így érdemes lehet mélyebbre ásnunk, és alaposan megvizsgálnunk, mire is lelünk...


FEHÉR ANNA DITTA - Tudatos önkéntesség

Hogyan kerül egy magyar lány a Dalai Láma közelébe? Mi inspirál arra egy építész tanoncot, hogy szakmai tudását és lelkesedését messze otthonától, a Himalájában egy karitatív ügy szolgálatába állítsa évről évre? És vajon mi különbözteti meg a „sima” adakozást a tudatos önkéntességtől?


DR. KIRÁLY ZSOLT - Szépség és a szörnyeteg

Sok dologgal vagyunk úgy az életben, hogy együtt elképzelni sem tudjuk őket. Mi lenne, ha most kivételesen félretennénk a végtelenségig sulykolt sablonokat, dogmákat - és a túlmisztifikált dolgok illúziója mögé néznénk? Ha igenis lehetségesnek tartanánk az olyan „szépség és szörnyeteg” típusú kapcsolatok gyümölcsözőségét is, mint amilyen a kreativitás és a monotonitás?


SIMON ORSOLYA - Kapunyitási pánik

Gyakran esik szó a kapuzárási pánikról, de annál kevesebbet beszélünk a kapunyitásról. Simon Orsolya, egyetemista generációjának szorongásairól mesél, és arról, hogy a lehetőségek végtelen tárháza nyomasztó labirintus is lehet - amiből sokan keresik a kiutat.POZSONYI GÁBOR - Meddig terjed a felelősségünk?

Felelősek vagyunk a választásainkért fogyasztóként, rajtunk is múlik, hogy milyen életet fognak élni a gyerekeink a következő évtizedekben. De meddig is terjed pontosan ez a felelősség? Honnan tudjuk, hogy ha mondjuk Fair Trade termékeket vásárolunk, akkor nem a gyermekprostitúciót támogatjuk-e? Hogyan lehet felelősen viselkedni abban a világban, amelyben úgy tűnik, hogy minden- és mindennek az ellenkezője is igaz?


PAPP BOJÁNA - Karácsonyi üzenetek

Az angol királynő, vagy a köztársasági elnök újévi üzenetén nem lepődünk meg. De vajon ha üzenhetnének, mit üzennének ünnepi alkalmakkor a börtönből, a nyugdíjasotthonokból vagy gyerekotthonokból szeretteiknek azok, akik nem találkozhatnak velük?
SZIGETHY ALEXANDRE - Mondd csak...

A 16 nyelven beszélő világpolgár, egyetemista szerint az, hogy kommunikáljunk egymással, fontosabb, mint az, hogy milyen tökéletességgel vagyunk képesek egy adott nyelven beszélni. Jobb hely lenne vajon a világ, ha többet beszélgetnénk egymással?


BALÁZS GÁBOR, BILJARSZKI MAXIM, HARSÁNYI RÉKA, TÓTH ÁDÁM - Hangszín

De ki dönti el, hogy mit játsszunk, vagy mit hallgassunk? Mi történik, ha több száz ember egyéni akarata közösen befolyásolja a zenét? Káoszt vagy harmóniát eredményez a zenei demokrácia?

PROGRAMOK A SZÜNETBEN


Lásd sok(k)színűen a világot kapcsolódó kiállításaink és programjaink segítségével a szünetekben is!

PATAKI SZANDRA - Wireless

Mi történik, ha csak úgy akarhatunk többet, ha azt a másiktól vesszük el? A lehetséges válaszért nézd meg Szandra filmjét!

SZEKÉR VIKTÓRIA - Not targets

Mi lenne, ha minden bűncselekményről úgy beszélnénk, mint a szexuális erőszakról? Ha egy gázoláskor ez a kérdés merülne fel: „Miért nem tudta egyszerűen a járdán tartani a lábát?”

HORVÁTH-KOPÁNYI ZSUZSANNA - Színhatás

Van kedvenc színed? Kíváncsi vagy rá, milyen hatással van rád? Ezekre is választ kaphatsz a SzínHatÁs kártyák segítségével...

INTERAKTÍV SPEKTRUM BARLANG - Audiovizuális élménytér

Utazzunk együtt a pixelek kibervilágába, hogy kiderítsük, hogyan válaszol az érintésre egy pszichedelikus macska, változtathatóak-e az évszakok távirányítóval, vagy milyen ökoszisztémát teremthetünk egy virtuális terráriumban! És ez még nem minden, tarts velünk!

Mi a TED?

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, amely elkötelezett az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) eszméje mellett. 30 éve indult Kaliforniából egy kis, exkluzív és különleges konferenciaként, de mára világszerte fogalommá és számos világméretű kezdeményezés táptalajává vált.


A TED konferenciák a 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek.


A TED teljesen megváltoztatta, más dimenzióba emelte a korábban megszokott konferenciaélményt, így vált a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciájává.


A TED konferenciákon az előadásokról videó készül, amik az események után elérhetőek a TED.com oldalon.


Rengeteg ismert és kevésbé ismert előadó lépett már TED-színpadra, gyakran éppen a tőlük megszokottól teljesen eltérő, gondolatébresztő, provokatív előadásokkal: Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Elizabeth Gilbert, Philippe Starck, Alain de Botton, Isabel Allende, Gordon Brown, David Deutsch vagy Bono.


A TED közönsége jellemzően heterogén háttérből érkezik, nyitott, intelligens, jó szándékú és társadalmilag aktív.


A TED olyan intenzív és stimuláló közeget teremt, ahol a résztvevők egymást és egymás által a világot és önmagukat jobban megismerhetik, amely képes megtermékenyíteni és gazdagítani gondolkodásukat, s ezáltal új megoldásokhoz és projektekhez vezet.

További információ: TED.com / TED Talks

Mi a TEDx?

A TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy hogy az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) szellemében közösségek, szervezetek vagy egyének stimuláló, gondolatébresztő, és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével.

További információ: TEDx / TEDxTalks

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése